Sold out

Ananassalie – Salvia elegans ‘Scarlet Pineapple’

2,50

Salvia elegans (Ananassalie) – Prachtige plant met scharlakenrode bloemen sieren deze kruidachtige vaste plant van de late zomer tot de vroege winter. De plant is voor vele doelen inzetbaar.

Uitverkocht

Wil je weten wanneer dit product weer op voorraad is?

Categorie:

Ananas salie (Latijnse naam: Salvia Elegans ‘Scarlet Pineapple’ / Salvia Rutilans ‘Scarlet Pineapple’)

Is een winterharde plant die 100 tot 125 cm hoog wordt en heerlijk geurt naar, je raadt het al. Ananas!

Ananassalie is een kruidachtige vaste plant uit de familie Lamiaceae. Het komt oorspronkelijk (Inheems) uit Mexico en Guatemala. De geslachtsnaam Salvia is afgeleid van de Latijnse term salveo, wat ‘wees gezond’ betekent en verwijst naar de geneeskrachtige eigenschappen van de plant.

Ananassalie keukenkruid:

Het kruid wordt dan ook gebruikt in veel gerechten, Ananas salie kan vers en gedroogd worden gebruikt, zowel het blad als de bloem.

De bloemen zijn zeer aromatisch en bevatten ook zoete nectar. Daarnaast zijn ze zeer decoratief, en geven ze kleur aan een gerecht. Kan gebruikt worden in thee, salades, desserts en cocktails en wordt ook veel gebruikt in  bij wild, varkensvlees, sauzen, jam, gelei en kaas.

De bloemen zijn ook eetbaar en kunnen in fruitsalades worden gebruikt of als garnering bij salades. De versnipperde blaadjes van de ananassalie zijn zeer lekker als je ze verwerkt in fruitsap of andere koude dranken. Ze kunnen ook toegevoegd worden aan cakedeeg, dit geeft het gebak een frisse smaak.

(de bladeren verliezen hun ananassmaak in warme bereidingen)

Ananassalie insecten lokkend:

Een van de belangrijkste eigenschappen van ananassalie is de geur. De bladeren geven een aangename geur af die doet denken aan ananas. Deze geur trekt niet alleen mensen aan, maar ook bijen, hommels, vlinders en kolibries die worden aangetrokken door de bloemen van de plant. Salvia Elegans is dus een geweldige keuze om de tuin met leven te vullen en insecten aan te trekken.

Ananassalie medicinaal:

Daarnaast heeft ananassalie ook geneeskrachtige eigenschappen. De bladeren bevatten essentiële oliën die ontstekingsremmende en kalmerende effecten kunnen hebben.

Ze kunnen worden gebruikt om zalven of thee te maken om huidirritaties te verzachten of als natuurlijke kalmerende middelen. Voor verdere informatie over de medicinale werking van ananas salie, zie internet

Ananassalie informatie:

Favoriete standplaats voor de ananassalie is volle zon.

Als de ananas salie gaat bloeien (pas laat in de herfst) krijgt deze mooie rode bloemen. Een pracht in de tuin als de meeste planten al zijn uitgebloeid.

De plant sterft boven de grond af in de winter en loopt in het voorjaar weer uit. En is dus niet wintergroen.

Een manier om ananassalie in de tuin te gebruiken is als sierplant. Het felgroene blad en de mooie bloemen zorgen voor een prachtige uitstraling in de tuin. Salvia rutilans kan worden gebruikt als solitaire plant in een bloembed of als onderdeel van een gemengde beplanting. Het past goed bij andere zon minnende planten zoals lavendel of Citroenverbena

Met zijn exotische uitstraling en aangename geur is het een aantrekkelijke toevoeging aan elke tuin.

 

 • Salvia elegans / Salvia rutilans / ‘Scarlet Pineapple’ / Pineappel sage  
 • Familie: Lamiaceae (Lipbloemenfamilie) 
 • Type: Vaste plant, meerjarig kruid 
 • Winterhardheid: Tijdens zachte winters overleven ze gemakkelijk in volle grond, maar bij zeer koude temperaturen kan je ze voor de zekerheid beter wat beschermen of als potplant telen.   
 • Standplaats: Zon, halfschaduw 
 • Boeitijd: Juli – December 
 • Bloeikleur: Rood 
 • Hoogte: 30Cm – 150Cm ongeveer bij een volgroeide plant 
 • Bladverliezend: De plant is bladverliezend in de winter 
 • Onbespoten planten 
 • Ecologisch geteelde kruidenplanten 
 • Medicinaal/Geneeskrachtig: Ja (voor verder informatie hierover zie internet of raadpleeg uw arts) 
 • Keukenkruid: Ja 
 • Woekerplant: / 
 • Vlinder lokkend: Ja 
 • Bijen en insecten lokkend: Ja 
 • Inheems (Nederland): Nee 

 

Al onze planten worden op ecologische wijze geteeld. Dat betekend dat wij géén bestrijdingsmiddelen gebruiken (wij spuiten geen gif). Onze kruiden planten worden allemaal geleverd in een P11 pot (1 liter pot). Onze kruiden worden mee gekweekt met de seizoenen, wij maken geen gebruik van een verwarmde kas of koelingen. De planten worden geleverd aan de hand van de weersomstandigheden.