Basilicum Genovese (Latijnse naam: Ocimum basilicum ‘Genovese‘) is één van de bekendste kruiden die gebruikt wordt in de keuken. Basilicum is een bekend aromatisch kruid, met een sterke kenmerkende geur. Het is een kruid met heel veel toepassingen en mag daarom niet ontbreken in je kruidentuin.
Meestal worden de blaadjes van de basilicum plant gebruikt, maar ook de bloemen zijn eetbaar, of leuk als garnering. De bloemen van de Basilicum hebben dezelfde smaak als de blaadjes maar zijn iets zachter van smaak. De smaak van Basilicum genovese is warm, bijna zoetig, anijsachtig. Basilicum wordt veel gebruikt bij lichte vleessoorten als kalf en kip, in rijstgerechten, lookgerechten, bij gevogelte, aardappelen, in salades, soepen, sauzen, dressings en marinades, bij pastagerecht, lasagne, of een simpele tomatensalade met mozzarella. Het genovese type van basilicum staat ook erg bekend om verse pesto mee te maken. Voeg verse basilicum altijd pas op het eind toe zodat er geen smaak verloren gaat. Basilicum kan ook rauw worden gegeten, of er kan thee van worden gezet.
Basilicum Genovese kan goed in potten worden gezet maar vindt het vooral lekker om in het (beschut) zonnetje te staan. De plant kan uiteraard ook in de volle grond gezet worden.
Basilicum is niet alleen een erg lekker kruid maar ook mooi in de tuin. Basilicum stoot op natuurlijke wijze muggen af, maar lokt wel bijen, hommels, vlinders en andere nuttige insecten naar de tuin.
Basilicum kan telkens opnieuw weer worden geoogst. U kunt gewoon netjes een paar takjes afknippen (liever niet afscheuren) om te gebruiken en het groeit snel weer aan.
U kunt de Basilicum het beste pas na de ijsheiligen buiten uit planten. Daarvoor gaat het beter binnen of in een kas. Basilicum vind het fijn om naast tomaten te worden gepland, maar vind het minder fijn als hij direct naast wijnruit wordt geplant.
- Ocimum basilicum / Bazielkruid / Basilicum / Koningskruid / basilicum / basilicum genovese / Ocimum basilicum ‘Genovese’ / balsemkruid / peperkruid / vleeskruid / worstkruid / Basil / basil green leaves / sweet basil / Basilikum / Basilic / basilic romain / albahaca / alhábega / zoete basilicum / zoete basilicum genovese / genovese basilicum
- Familie: Lipbloemenfamilie (Lamiaceae)
- Type plant: Kruiden, éénjarige kruiden
- Winterhardheid: Basilicum is niet winterhard. Basilicum kan in de winter wel binnen in een pot in de vensterbank worden gehouden, als u toch graag verse basilicum eet. (De plant houdt het vaak niet super lang vol binnen op de vensterbank)
- Standplaats: Zon, halfzon. Basilicum is niet geschikt voor een schaduwrijke standplaats omdat basilicum gevoelig is voor kou en vocht. Je kunt hem het beste wel een beetje beschut zetten.
- Bloeitijd: Juni – Oktober
- Bloeikleur: Wit
- Hoogte: 15Cm. – 60Cm. Bij een volgroeide plant
- Bladverliezend: Basilicum is niet winterhard en verliest zijn blad in de winter
- Onbespoten planten
- Ecologisch geteelde kruidenplanten
- Medicinaal/Geneeskrachtig: Ja (voor verder informatie hierover zie internet of raadpleeg uw arts)
- Keukenkruid: Ja
- Woekerplant: Nee
- Vlinder lokkend: Ja
- Bijen en insecten lokkend: Ja
- Inheems (Nederland): Nee
- Geleverd in een P11 pot