Bloedzuring is een winterharde plant. Door de rode kleur van het blad ziet het er erg bijzonder uit in salades! maar de bloedzuring kun je nog voor veel meer gerechten gebruiken. Gekookt is de citroenachtige bijsmaak heel geschikt voor soepen, sauzen en risotto, als bijgerecht bij vis, varkensvlees en kip.
Deze zuring is een mooi en ongewoon culinair kruid. Het is een zeer nuttige vaste plant met een productief seizoen dat loopt van maart tot de eerste nachtvorst.
Het is winterhard en gemakkelijk te kweken en het doet het goed in allerlei soorten gronden, alleen met extreme hitte doet hij het wat minder, dus een beetje extra water tijdens de zomerhitte, geeft veel betere bladeren om te plukken. Wanneer de plant bloeiende scheuten begint op te werpen, worden de bladeren taaier en hebben ze minder smaak, Snijd dus de bloemstengels af als ze verschijnen.
Van alle verschillende soorten zuring is dit de meest sierlijke, met opvallende felrode nerven en middennerf. Naast de traditionele beplanting in de moestuin is het zeker aantrekkelijk genoeg voor de bloemenborder, en zal een prachtig exemplaar zijn als het in een container wordt gekweekt. Houd er rekening mee dat hij extra water nodig heeft als hij in een pot wordt gekweekt.
Bloedzuring culinair gebruik, koken met bloedzuring:
- De kleinste jonge blaadjes zijn het beste voor salades en zijn altijd een welkome eerste oogst in het voorjaar om de sla kom op te fleuren. De bladeren hebben een scherpe citroenachtige smaak die behoorlijk sterk kan zijn, dus gebruik ze in het begin spaarzaam.
- Behalve in salades versterkt zuring ook de smaak van vis en eieren – Voeg op het laatste moment een paar snippers fijngesneden jonge blaadjes toe.
- Naarmate de bladeren groter worden, kunnen ze op dezelfde manier worden gekookt en aan gerechten worden toegevoegd als spinazie, Warmte dempt de smaak een beetje, zodat je meer bladeren kunt toevoegen zonder bang te hoeven zijn dat het gerecht te scherp wordt.
- Midden in de zomer, wanneer de bladeren groot zijn, kunnen ze om stukken vlees worden gewikkeld, zoals varkensvlees of kip, of hele vis zoals zalm of makreel om te bakken. Ze fungeren zowel als mals maker als smaakmaker, om het vlees bruin te maken, verwijder de bladeren 30 minuten voor het einde van de kooktijd.
- Zuringpuree is heel gemakkelijk te maken, neem gewoon een handvol gewassen bladeren en verwijder de middennerf. Gooi ze, nog nat, in een pannetje met wat gesmolten boter. De bladeren smelten vrijwel onmiddellijk en geven een citroenachtige puree die heerlijk smaakt bij vis of eieren. Een beetje crème kan worden toegevoegd als je dat wilt. Deze puree vriest goed in, dus maak hem als je een overvloed aan zuring hebt voor gebruik in de winter.
- Zuringsoep is een klassieke manier om zuring te koken en maakt een smakelijk avondmaal met wat knapperig brood.
Bloedzuring informatie:
- Rumex sanguineus / Wood Dock / Redveined Sorrel / Blut-Ampfer / Oseille sanguine / Reade surk / Acedera / Romice sanguigno / Lingua di vacca sanguinea / Skogsskräppa / Skoghøymol / Skovskræppe / Drakenbloed / Rumex sanguineus L. / Reade surk / Wood Dock, Redveined Sorrel / Oseille sanguine / Blut-Ampfer / Acedera / Romice sanguigno / Skogsskräppa / Skoghøymol / Skovskræppe
- Familie: Polygonaceae (Duizendknoopfamilie)
- Type: Vaste plant
- Winterhardheid: Bloedzuring is een winterharde plant
- Standplaats: Zon – Halfschaduw
- Bloeitijd: Juni – Juli
- Bloeikleur: lichtgroen tot later roodbruin
- Hoogte: 30Cm. – 120m. Ongeveer bij een volgroeide plant
- Bladverliezend: Bladverliezend in de winter
- Onbespoten planten
- Ecologisch geteelde kruidenplanten
- Medicinaal/Geneeskrachtig: Ja (voor verder informatie hierover zie internet of raadpleeg uw arts)
- Keukenkruid: Ja
- Woekerplant: /
- Vlinder lokkend: Ja
- Bijen en insecten lokkend: Ja
- Inheems (Nederland): Ja
- Geleverd in een P11 pot
Al onze planten worden op ecologische wijze geteeld. Dat betekend dat wij géén bestrijdingsmiddelen gebruiken (wij spuiten geen gif). Onze kruiden planten worden allemaal geleverd in een P11 pot (1 liter pot). Onze kruiden worden mee gekweekt met de seizoenen, wij maken geen gebruik van een verwarmde kas of koelingen. De planten worden geleverd aan de hand van de weersomstandigheden.
©Annemarie