Kerriekruid – Helichrysum italicum (kerrieplant)

2,50

kerriekruid het Italiaanse zonnegoud! Kerriekruid wordt in Nederland vooral gekweekt om zijn heerlijke geur. De plant doet het goed in grote kuipen in de volle zon maar ook als haagplant. Stel je voor hoe lekker dat ruikt als je er langs loopt.

Op voorraad

Artikelnummer: 22126561 Categorie:
  • Webshop. Bestellingen worden op werkdagen binnen 24 uur verzonden
  • Gratis verzending vanaf 50 euro
  • Alle planten zijn op ecologische wijze en onbespoten (zonder gif) geteeld
  • Kwalitatief en maatschappelijk verantwoord!

De Helichrysum italicum of Kerriekruid komt oorspronkelijk het zuiden van Europa, en wordt in Italië ook wel het Italiaanse zonnegoud genoemd, deze heerlijk geurende plant kan ook in gerechten worden gebruikt en even worden meegekookt in het eten zodat hij zijn smaken afgeeft. Echter moeten we het kruid niet verwarren met het keukenspecerij kerrie, want dat is een mengsel van verschillende specerijen.
De Kerriekruid plant staat graag in de volle zon en in de volle grond. Zoals de meeste kruiden kunt u haar wel in een kuip plaatsen, maar de volle grond heeft de voorkeur. geef de Kerriekruid niet te veel water! Ze vindt haar oorsprong dan ook in de mediterrane tuin.

 

Verzorgingstips Kerriekruid:

  • Wanneer je de plant in volle grond hebt staan heeft deze plant weinig water nodig. Alleen wanneer het echt een tijdje niet regent is het verstandig om deze plant wat extra water te geven. Heb je de plant in een pot staan? Geef dan iedere week een beetje water aan deze plant.
  • Deze plant staat graag op een zonnige tot half zonnige plek.
  • De plant is wintergroen en winterhard.
  • De bloemen van deze plant kun je ook laten indrogen en staan leuk in een droogboeket.
  • Wil je lekker gaan koken met deze plant? Je kunt het hele jaar takjes en bladeren van deze plant afknippen om daar mee te koken. De jongste blaadjes hebben het meeste smaak.

 

Oogst:

De takjes van kerriekruid kun je gewoon doorlopend oogsten. Je kunt ze gebruiken voor soepen, sausen, groenten, rijst, vis en vleesgerechten. Je kunt de takjes bijvoorbeeld kort meekoken. Voeg ze daarvoor 10 min voor het einde van de bereiding toe aan het gerecht en verwijderd deze vlak voor het serveren. Niet vergeten om de takjes weer uit het gerecht te halen want ze kunnen maagklachten veroorzaken als je ze opeet.
Ook kun je het kruid vermalen met de vijzel.

TIP: Ga je in het najaar de plant terug snoeien? Droog dan de takjes die je niet meteen opeet. Je kunt deze dan later alsnog gebruiken voor je gerechten.

 

Informatie Kerriekruid:

De kerrieplant is een kruid met kerrie gele bloemen en smaakvolle bladeren. De naam van deze plant is wellicht wat verwarrend want het is niet waar het welbekende kerriepoeder vandaan komt. Wanneer je echter met de bladeren gaat koken heeft smaak wel van kerriepoeder weg: zoetig en kruidig.

 

  • Helichrysum italicum / Helichrysum angustifolium / Kurriekruid / Currykruid / Kerrieplant 
  • Familie: Asteraceae (Composietenfamilie) 
  • Type: Vaste plant / meerjarig 
  • Winterhardheid: Kerriekruid is winterhard 
  • Standplaats: Zon, halfschaduw 
  • Bloeitijd: Juni – Oktober 
  • Bloeikleur: Geel 
  • Hoogte: 30Cm. – 60Cm. Ongeveer 
  • Bladverliezend: Kerriekruid is niet bladverliezend 
  • Onbespoten planten 
  • Ecologisch geteelde kruidenplanten 
  • Medicinaal/Geneeskrachtig: Ja (voor verder informatie hierover zie internet of raadpleeg uw arts) 
  • Keukenkruid: Ja 
  • Woekerplant: Niet tot nauwelijks 
  • Vlinder lokkend: Ja 
  • Bijen en insecten lokkend: Ja 
  • Inheems (Nederland): Nee 
  • Geleverd in een P11 pot

 

 

Al onze planten worden op ecologische wijze geteeld. Dat betekend dat wij géén bestrijdingsmiddelen gebruiken (wij spuiten geen gif). Onze kruiden planten worden allemaal geleverd in een P11 pot (1 liter pot). Onze kruiden worden mee gekweekt met de seizoenen, wij maken geen gebruik van een verwarmde kas of koelingen. De planten worden geleverd aan de hand van de weersomstandigheden.