KruipTijm – Thymus Serpyllum

2,50

Kruipende tijm maakt een mooi, geurig en kleurig bodembedekkend tapijt.

Categorie:

Kruiptijm is een dwerg, laagblijvende, kruipende, houtachtige groenblijvende plant. Het wordt voornamelijk gekweekt als sierbodembedekker. De bladeren van de plant zijn aromatisch, maar worden meestal niet gebruikt bij het koken. Het meet 2-3 centimeter lang en 3 tot 12 centimeter breed.

 

Informatie Kruiptijm:

 

Kruiptijm komt oorspronkelijk uit Noord-Europa, West-Azië en Noord-Afrika.

De oorsprong van het woord ‘tijm’ is van het Griekse woord thumos, wat ‘moed’ betekent. Tijdens de middeleeuwen werd gedacht dat tijm een embleem van moed was. Het woord ‘tijm’ kan ook zijn afgeleid van het Griekse woord thymos, dat ‘parfum’ betekent. De plant is geurig en aromatisch. De soortnaam serpyllum is Grieks en betekent ‘kruipende of hangende groeiwijze’.

De plant is harig, uitgestrekt en kruipend. Hij geeft de voorkeur aan volle zon en verdraagt arme grond terwijl hij gedijt in zanderige, zanderige of rotsachtige grond. Het is droogtetolerant en geeft de voorkeur aan gemiddeld tot droog gemiddeld vocht. Tijdens milde winters blijft het groenblijvend.

De bloemen zijn kleine buisvormige klokvormige bloemen die dieproze tot paars zijn. De bloemen verschijnen van Juni tot September op de rechtopstaande stengels. De bladeren zijn klein, behaard en blauwgroen van kleur. De stengels zijn dun en houtachtig. Kleine tijm vergt weinig onderhoud, maar moet wel worden gesnoeid om de groei te beheersen en houtachtige stengels te verminderen De meest gebruikelijke vermeerderingsmethode is door zaad.

Kruipende tijm zou een prachtige aanvulling zijn op een moestuin. Het biedt bodembedekker voor borders, patio’s en paden. De plant vult spleten van stapstenen of strekt zich uit over rotsen. Het kan ook in containers worden gekweekt. Bijen en vlinders worden aangetrokken door de nectar van de bloemen en de plant is herten- en konijnenbestendig.

 

Bijzondere kenmerken:

  • Droogte tolerant
  • Trekt bijen en vlinders aan
  • Bestand tegen konijnen en herten
  • Niet giftig voor mensen en huisdieren

 

Is kruiptijm eetbaar?

Hoewel zowel de bloemen als de bladeren eetbaar zijn, worden ze over het algemeen niet gebruikt om te koken omdat de geur en smaak inconsistent zijn. Gewone tijm (Thymus vulgaris) is een betere keuze voor culinaire doeleinden.

 

Al onze planten worden op ecologische wijze geteeld. Dat betekend dat wij géén bestrijdingsmiddelen gebruiken (wij spuiten geen gif). Onze kruiden planten worden allemaal geleverd in een P11 pot (1 liter pot). Onze kruiden worden mee gekweekt met de seizoenen, wij maken geen gebruik van een verwarmde kas of koelingen. De planten worden geleverd aan de hand van de weersomstandigheden.