Valeriaan – Valeriana1 officinalis H. Zaden

2,25

Valeriaan – Valeriana officinalis, is een kruid dat bekend staat om zijn kalmerende eigenschappen en wordt vaak gebruikt als natuurlijk middel om ontspanning en slaap te bevorderen.

Artikelnummer: 27483564 Categorie:

Valeriaan (Valeriana officinalis) is een kruid dat eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn kalmerende en ontspannende eigenschappen. Het staat bekend om zijn vermogen om angst te verminderen, de slaap te bevorderen en stress te verminderen. Dit kruid wordt vaak gebruikt als een natuurlijk alternatief voor slaapmiddelen en andere medicijnen voor het bevorderen van ontspanning.

Valeriaan bevat verschillende actieve verbindingen, waaronder valepotriaten en valeriaanzuur, die verantwoordelijk worden geacht voor de rustgevende effecten. Deze verbindingen werken samen met neurotransmitters in de hersenen, zoals GABA, om de gevoelens van angst en spanning te verminderen.

Het gebruik van valeriaan kan helpen bij het verminderen van symptomen van stress, angststoornissen en slapeloosheid. Het kan de slaapkwaliteit verbeteren, de tijd die nodig is om in slaap te vallen verkorten en de algehele slaapduur verlengen. Valeriaan kan ook helpen bij het verlichten van menstruatieklachten en het verminderen van spierspanning en pijn.

Het kruid is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder tincturen, thee, zaden, planten en extracten. Het wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar LET OP! het kan bij sommige mensen milde bijwerkingen veroorzaken, zoals maagklachten en hoofdpijn. Het is belangrijk om met een gekwalificeerde zorgverlener te praten voordat je valeriaan gebruikt, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of andere medicijnen gebruikt.

 

Valeriaan als keukenkruid:

Valeriaankruid wordt meestal niet als keukenkruid gebruikt vanwege zijn sterke geur en smaak. De wortel van de valeriaanplant heeft een sterke, aarde-achtige geur die door sommige mensen als onaangenaam wordt ervaren. Daarom wordt het niet vaak gebruikt in culinaire toepassingen.

Er zijn enkele uitzonderingen. In sommige delen van Europa, zoals Ijsland, wordt valeriaanwortel traditioneel gebruikt m een kruidige likeur genaamd Björk te maken. Deze likeur heeft een unieke smaak die enigszins lijkt op die van anijs en wordt gebruikt als digestief.

Daarnaast kan valeriaan ook worden gebruikt om thee te maken. Valeriaanthee wordt vaak gedronken vanwege zijn ontspannende eigenschappen en kan worden gemengd met andere kruiden zoals kamille of munt om de smaak te verbeteren. Het is belangrijk op te merken dat valeriaanthee een sterke smaak heeft en niet door iedereen wordt gewaardeerd.

Over het algemeen wordt dit kruid dus niet veel gebruikt als keukenkruid vanwege zijn sterke geur en smaak.

 

Valeriaan en spiritualiteit:

Valeriaankruid heeft in verschillende spirituele tradities en folklore een speciale betekenis en wordt vaak geassocieerd met ontspanning, rust en slaap. Hier zijn enkele voorbeelden van het spirituele gebruik van dit kruid.

  1. Ontspanning en rust: Het wordt vaak gebruikt om een gevoel van kalmte en ontspanning te bevorderen. Het wordt gebruikt in aromatherapie om stress te verminderen en een gevoel van innerlijke rust te bevorderen. Het kan worden gebruikt in essentiële olie diffusers, baden of massageoliën om een ontspannende sfeer te creëren.
  2. Slaap en dromen: Het wordt ook geassocieerd met slaap en dromen, het wordt vaak gebruikt als een natuurlijk slaapmiddel om slapeloosheid te verlichten en de kwaliteit van slaap te verbeteren. Valeriaan kan worden gebruikt in de vorm van thee om een rustige en diepe slaap te bevorderen
  3. Bescherming en reiniging: In sommige spirituele tradities wordt het gebruikt om bescherming en reiniging te bevorderen. Het wordt soms gebruikt in rituelen om negatieve energieën af te weren, positieve energieën aan te trekken en ruimtes te zuiveren van negatieve invloeden.
  4. Meditatie en innerlijke harmonie: Dit kruid kan ook goed worden gebruikt tijdens meditatie om een staat van innerlijke rust, kalmte en harmonie te bevorderen. Het kan helpen om de geest te kalmeren, angst te verminderen en een diepere meditatie ervaring te creëren.

Het is belangrijk op te merken dat het spirituele gebruik van valeriaan afhankelijk is van individuele overtuigingen en tradities. Het is altijd raadzaam om uw eigen onderzoek te doen en te raadplegen met ervaren beoefenaars voordat u dit kruid op een spirituele manier gaat gebruiken.

 

Productkenmerken

  Bekend van de werking tegen nervositeit
  Gebruik de wortel voor de bereiding van extracten in de geneeskunde
  Overblijvende kruidenplant

 

Zaaimethode Valeriaan:

Zaaien: April-Mei buiten op een zaaibed, in Juni een keer verspenen en in de herfst op de bestemde plaats uitplanten. Gebruik: de wortel voor de bereiding van extracten in de natuurgeneeskunde. Bekend is de werking tegen nervositeit.

 

Standplaats:

Hoogte 100 cm.

Periodes:

Zaaitijd binnen van: Mei

Zaaitijd binnen tot: December

Zaaitijd buiten van: Juli

Zaaitijd buiten tot: Augustus

Bloeitijd van: Juni

Bloeitijd tot: September

Oogsttijd van: September

Oogsttijd tot: November

Advies en tips:

Oogstadvies: De wortels oogst men in de herfst van het derde of vierde jaar. De kleine zijwortels verwijderen. Daarna de wortels drogen waarbij zich de specifieke valeriaangeur ontwikkelt

Zaadkenmerken:

Zaden per gram: 1300

 

Neem ook eens een kijkje bij onze andere valeriaan, valeriaan plant:

Valeriaan