Valeriaankruid wordt meestal niet als keukenkruid gebruikt vanwege zijn sterke geur en smaak. De wortel van de valeriaanplant heeft een sterke, aarde-achtige geur die door sommige mensen als onaangenaam wordt ervaren. Daarom wordt het niet vaak gebruikt in culinaire toepassingen.
Er zijn enkele uitzonderingen. In sommige delen van Europa, zoals Ijsland, wordt valeriaanwortel traditioneel gebruikt m een kruidige likeur genaamd Björk te maken. Deze likeur heeft een unieke smaak die enigszins lijkt op die van anijs en wordt gebruikt als digestief.
Over het algemeen wordt dit kruid dus niet veel gebruikt als keukenkruid vanwege zijn sterke geur en smaak.
Productkenmerken
Bekend van de werking tegen nervositeit
Gebruik de wortel voor de bereiding van extracten in de geneeskunde
Overblijvende kruidenplant
Zaaimethode Valeriaan:
Zaaien: April-Mei buiten op een zaaibed, in Juni een keer verspenen en in de herfst op de bestemde plaats uitplanten. Gebruik: de wortel voor de bereiding van extracten in de natuurgeneeskunde. Bekend is de werking tegen nervositeit.
Standplaats:
Hoogte 100 cm.
Periodes:
Zaaitijd binnen van: Mei
Zaaitijd binnen tot: December
Zaaitijd buiten van: Juli
Zaaitijd buiten tot: Augustus
Bloeitijd van: Juni
Bloeitijd tot: September
Oogsttijd van: September
Oogsttijd tot: November
Advies en tips:
Oogstadvies: De wortels oogst men in de herfst van het derde of vierde jaar. De kleine zijwortels verwijderen. Daarna de wortels drogen waarbij zich de specifieke valeriaangeur ontwikkelt
Zaadkenmerken:
Zaden per gram: 1300
©Annemarie



