Basilicum in maart

Basilicum, de aromatische krachtpatser die je gerechten naar een hoger niveau tilt

Basilicum in maart ? Vaak krijgen wij van klanten de vraag wanneer de basilicum eindelijk voorradig is. En het antwoord daarop is eigenlijk altijd: vanaf april. De reden waarom het wel in de supermarkt voorradig is en niet bij ons ga ik hier onder uitleggen..

Wij hebben ervoor gekozen om met de seizoenen mee te gaan in plaats van tegen de seizoenen in. Dit is voor ons ecologisch kweken, buiten op het containerveld in weer en wind. Het heeft alleen wel een groot nadeel, en dat is dat we dus niet altijd alles op voorraad hebben op de tijd dat de klant het graag zou willen hebben. Dus meestal hebben wij nog geen basilicum in maart.

“Maar jullie hebben wel kassen op de kwekerij toch?”  Ja dat klopt inderdaad, maar dit zijn koude kassen. Koude kas houdt in dat hij niet bij verwarmt wordt door lampen of verwarming. Dus voor bijvoorbeeld basilicum moeten wij echt wachten tot de kou letterlijk uit de lucht is voordat wij basilicum kunnen gaan zaaien. Andere soorten kruiden hebben wij wel eerder in het seizoen omdat die dan al gezaaid of gestekt zijn in de herfst ervoor. Dan hebben ze al een stevige basis en kunnen ze verkocht worden als ze uit gaan lopen in het voorjaar. Basilicum is een eenjarige plant en daarom kan hij dus niet voor gezaaid worden in de herfst omdat de plant de winter niet overleefd buiten of in de kas.

“Maar in de supermarkt staat gewoon basilicum!” Dat klopt inderdaad maar de planten die je in de supermarkt vindt komen uit een verwarmde kas waar ze de temperatuur op standje voorjaar of standje zomer kunnen zetten waardoor ze het hele jaar door kruiden kunnen kweken. Het nadeel van kruiden die op deze manier gekweekt zijn is dat ze het vaak niet goed doen als tuinplant. Omdat het plantje altijd lekker is vertroeteld met de juiste temperatuur, licht, vocht en voeding, heeft het plantje weinig weerstand en is dan ook niet opgewassen tegen het buiten leven. Wij krijgen dan ook vaak het compliment van klanten dat onze planten niet dood te krijgen zijn.  En dat komt omdat onze planten alle seizoenen en , regen, wind, sneeuw, stormen meemaken  en daardoor helemaal hard zijn. Het heeft ook een positieve werking op de smaak van de kruiden, veel voller van Smaak! Maar om die heerlijke smaak van de basilicum te mogen proeven moet je dus wachten totdat het juiste seizoen daar is!