Courgettes behoren tot de meest geliefde groenten in de moestuin vanwege hun milde smaak en veelzijdigheid in verschillende gerechten. Of je ze nu wilt gebruiken in stoofschotels, roerbakgerechten, soepen of als gegrilde bijgerechten, het telen van courgettes in je eigen tuin kan een lonende ervaring zijn. In deze blog delen we belangrijke tips voor het zaaien en telen van courgettes, zodat je kunt genieten van een overvloedige oogst.

Kies de juiste variëteit

Er zijn verschillende courgettevariëteiten om uit te kiezen, zoals groene courgettes, gele courgettes en zelfs ronde courgettes. Overweeg je smaakvoorkeur en de beschikbare ruimte in je tuin bij het selecteren van de juiste variëteit. Lees de zaadverpakking zorgvuldig om de groei- en oogsttijden te begrijpen.

Start op het juiste moment

Courgettes zijn warmteminnende planten en gedijen het beste bij temperaturen tussen 18°C en 30°C. Zaai de zaden direct in de volle grond wanneer de kans op vorst voorbij is en de grond goed is opgewarmd, meestal in het late voorjaar. Je kunt ook zaailingen kopen als je liever al iets meer gevestigde planten hebt.

Bodemvoorbereiding

Courgettes gedijen in goed doorlatende en vruchtbare grond. Voordat je gaat zaaien, verbeter de bodem door compost of goed verteerde mest toe te voegen. Zorg ervoor dat de grond voldoende vocht vasthoudt, maar niet te nat wordt. Een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal voor courgettes.

Zaaien en planten

Zaai de courgettezaden direct in de volle grond op een diepte van ongeveer 2,5 cm. Plaats de zaden met een tussenruimte van 60-90 cm, afhankelijk van de variëteit. Als je zaailingen gebruikt, plant ze dan op dezelfde afstand uit elkaar. Zorg ervoor dat je ze niet te diep plant.

Zonlicht, water en voeding

Courgettes hebben minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te groeien en vruchten te produceren. Kies een zonnige locatie in je tuin om je courgetteplanten te planten en vermijd schaduwrijke gebieden. Houd de grond gelijkmatig vochtig door regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Geef water aan de basis van de plant om te voorkomen dat de bladeren nat worden. Gebruik een organische meststof of compost om de planten van voedingsstoffen te voorzien.

Bestuiving en oogst

Courgettes zijn afhankelijk van bestuiving door bijen of andere insecten om vruchten te zetten. Zorg ervoor dat je tuin vriendelijk is voor bestuivers door bloemen en planten aan te trekken die hen aantrekken. Begin met het oogsten van de courgettes zodra ze de gewenste grootte hebben bereikt, meestal wanneer ze 15-20 cm lang zijn. Regelmatig oogsten stimuleert de plant om nieuwe vruchten te produceren.