Ecologisch niet biologisch

Ecologisch en biologisch: 2 termen die beide streven naar duurzaamheid.

In onze zoektocht naar welke manier van kweken bij ons past hadden wij al heel snel het antwoord gevonden wat bij ons past, namelijk ecologisch kweken. Waarom willen we ecologisch kweken? en niet biologisch? Dat leg ik uit in deze blog. 

Ecologisch niet biologisch

De manier van kweken is erg belangrijk om over na te denken voordat je een kweek gaat opzetten. Voos ons was het al snel duidelijk dat we niet met gif wilden gaan werken of met “gewasbescherming” zoals het gif tegenwoordig genoemd wordt. We hebben hiervoor gekozen omdat we mét de natuur willen werken i.p.v. tegen de natuur. De kruidenplanten lenen zich er ook goed voor om op deze manier te kweken. Maar waarom dan ecologisch in plaats van biologisch? Dat komt omdat biologisch een beschermde naam is. Dit keurmerk kost veel geld om hier mee aan de slag te gaan,  en dit is voor ons als kleine kwekerij niet te betalen en het heeft voor onze kweekmethode geen voordelen. Het is dus alleen een merknaam waar je jaarlijks een bedrag voor betaald. Ook betekend biologisch niet dat er geen “gewasbescherming” gebruikt worden maar alleen dat het aan banden is gelegd welk product er gebruikt mag worden en welke niet. Wij gebruiken dus geen gewasbescherming en dit houdt dus in dat onze kruiden weleens worden “aangevallen” door plagen. Een mooi voorbeeld wat ik vaak gebruik om het uit te leggen aan klanten is dat sommige kruiden in bepaalde tijden van het jaar worden belaagd door luizen. Dit is vooral esthetisch vervelend maar de plant heeft er weinig last van want hij wordt binnen no-time geholpen door een van onze vaste vrijwilligers op de kwekerij namelijk het lieveheersbeestje. Het lieveheersbeestje is dol op deze luizen en binnen no-time zijn de luizen weer verdwenen. Dat is voor mij waar het allemaal om gaat met ecologisch kweken. En wij hebben ook wel last van beestjes die de munt op eten. Dan halen wij de munt weer kort en krijgt de plant de tijd om weer mooi terug te groeien. Wij hebben in de afgelopen 5 jaar nog nooit een kruidensoort hoeven weggooien omdat er een plaag in zat wat niet opgelost kon worden. De natuur helpt ons altijd weer als het nodig is.

Dit vraagt ook aanpassingen aan de kwekerij. Omdat wij niet spuiten, spuiten wij dus ook niet tegen onkruid en dit houdt in dat er regelmatig onkruid terug komt op de kwekerij. Dit houden wij bij in plaats van dat wij het “bestrijden” waar wij kunnen maaien wij met de bosmaaier of in het weiland met de zitmaaier. Ook hebben wij gedeeltes op de kwekerij waar wij helemaal niet doen aan het weghalen van “onkruid”. Op deze natuurplekken mag de natuur haar gang gaan. Hier zie je dus veel verschillende insecten en vogels en andere dieren. En je raad het waarschijnlijk al… Dit zijn weer onze vrijwilligers die ons helpen met het begeleiden van plagen.  

Kortom, wij hebben geen dure merknaam nodig om onze planten gezond te houden, en daarom noemen wij onze planten ecologisch!

Wij gebruiken dus alleen water en plantaardige ecologische voeding voor onze planten. Wij gebruiken uitsluitend ecologische voeding op planten basis en nooit dierlijke mest op de kruidenplanten. We gebruiken hiervoor een vloeibare vorm die we makkelijker kunnen toevoegen aan de planten. Ook krijgen de planten pas voeding als ze het echt nodig hebben. Wij geven de peterselie bijvoorbeeld pas voedding als de bladeren een gele tint krijgen. Wij monitoren dus constant de behoefte van de plant en zorgen ervoor dat de planten voldoende aandacht en voeding krijgen. Over voeding zal ik later nog een blog schrijven.