Meloen Ogen – Ogenmeloen – Cucumis1 melo H. Zaden

2,50

Meloen ogen, is een verrukkelijke en verfrissende meloensoort die je smaakpapillen zal betoveren. Met zijn sappige en zoete vruchtvlees, doet deze meloen denken aan een ware smaakexplosie. Laat je betoveren door de heerlijke aroma’s en geniet van de knapperige textuur van meloen ogen. De meloen is een absolute must-have voor liefhebbers van exotisch fruit. Beleef een smaakavontuur en laat je verleiden door de zoete verleiding van meloen ‘Ogen’.

Artikelnummer: 1251321 Categorie:

Meloen Ogen oftewel de Ogenmeloen is genoemd naar een kibboets in Israël, genaamd Ogen, waar deze meloen voor het eerst werd geteeld. Het is een kruising tussen een meloen van het Cantaloupe type en een netmeloen. De vrucht is bijna bolvormig. De schil is glad, oranjegeel en heeft een lichte segmentverdeling met groene strepen tussen de segmenten. Het vruchtvlees is crèmekleurig tot lichtgroen, sappig, aromatisch en ruikt bij rijpe exemplaren zeer sterk.

 

Meloen Ogen – Ogenmeloen smaak

De ogenmeloen is sappig, zoet en heel aromatisch.

Je kunt de meloen in parten snijden en er ‘puur’ van genieten of je gebruikt de meloen zo:

  • In stukjes door een fruitsalade.
  • Gepureerd en gekoeld als ‘soep’.
  • Met (rauwe) ham als voorgerecht.
  • Gepureerd door smoothie of sap.

 

Een rijpe ogenmeloen herken je zo:

  1. Ruikt lekker zoet.
  2. De onderkant geeft licht mee wanneer je hem indrukt.

 

Productkenmerken

  Een heerlijk sappige meloen
  Beste resultaat onder glas, tunnel of in kas
  Heeft groen vruchtvlees

 

Zaaimethode meloen ogen:

Zaaien: Vanaf Maart-April in een zaaibakje bij 20°C (binnenshuis) of later buiten onder glas. Na verspenen, bij voorkeur in een kasje uitplanten. Flink water geven, om de vrucht vorming te bevorderen, moeten de planten regelmatig worden getopt.

 

Leg de zaden van de (meloen ogen), met het puntje naar beneden,  op 1 cm diepte in goed doorlatende grond. Houd de grond iets vochtig. Let er op dat je de aarde niet te nat maakt want dan zullen de zaden gaan rotten. Pas als de kiemplantjes naast hun eerste twee blaadjes, nóg twee tot drie blaadjes hebben gevormd, kun je ze verplanten. Houd een plantafstand van ongeveer 70 cm aan. Je kunt in de kas alvast touw of draad spannen zodat de planten daar langs kunnen groeien. Om kruisbestuiving zo veel mogelijk te voorkomen zet je de meloenplantjes niet in de buurt van komkommer en pompoen.

 

Als de plant ongeveer een meter hoog is, zit er in iedere bladoksel een scheut. Haal de onderste zes á zeven scheuten weg en laat de hogere scheuten groeien. Op deze scheuten vind je de vrouwelijke bloemen. Om de kans op vruchtzetting te vergroten,  top je deze scheuten tot twee bladeren. Dan heb je twee vruchtbeginsels op iedere scheut. Laat de bovenste ranken uitgroeien tot ongeveer 120 cm en top deze dan ook.

 

Zorg dat overdag bijen en hommels naar binnen kunnen zodat de bloemen worden bestoven. Anders zullen er geen meloenen aan de planten komen. Geef niet te veel water. Ten eerste houden de planten niet van ‘natte voeten’ en ten tweede komt te veel water de smaak van de meloen niet ten goede. De vruchten zullen bij teveel water niet veel smaak hebben. Vermijd met water geven zoveel mogelijk dat er water op de bladeren komt om ziektes te voorkomen.

 

Bemest de planten / meloen ogen niet veel en gebruik geen bemesting waar een hoog gehalte aan stikstof in zit. De plant zal dan veel blad en stelen ontwikkelen en dat gaat ten koste van de vruchtvorming. Over het algemeen laat je de vruchten aan de plant rijpen. Pluk je de meloen eerder, dan kun je hem laten narijpen. Het nadeel is dan wel dat hij niet zo zoet zal zijn.

 

Standplaats:

Zaaien vollegrond: Ja

Periodes:

Zaaitijd binnen van: Maart

Zaaitijd binnen tot: Mei

Oogsttijd van: Juli

Oogsttijd tot: Oktober

Advies en tips:

Zaaiadvies: Opkweken in kas, onder glas of tunnel of direct in de vollegrond

Zaadkenmerken:

Zaden per gram: 25-40

 

Neem ook eens een kijkje bij onze andere meloen soorten:

Meloenen