Tuinbonen Leidse hangers, ook wel bekend als Vicia faba, zijn een specifieke variëteit van tuinbonen die populair zijn vanwege hun uitstekende smaak en unieke eigenschappen. Deze bonen hebben een opvallende langwerpige vorm en groeien in lange peulen die aan hangende planten groeien, vandaar de naam ‘Leidse hangers’.
Wat tuinbonen Leidse hangers zo bijzonder maakt, is hun rijke, nootachtige smaak. Ze hebben een stevige textuur en een romige binnenkant, waardoor ze perfect zijn voor het toevoegen van een heerlijke bite aan verschillende gerechten. Je kunt ze gebruiken in salades, stoofschotels, soepen en roerbakgerechten. Ze zijn ook geweldig gegrild, gestoomd of gepureerd tot een smeuïge spread.
Naast hun smaak en textuur zijn tuinbonen Leidse hangers ook voedzaam. Ze zitten boordevol eiwitten, vezels, vitamines en mineralen, waardoor ze een gezonde keuze zijn voor je maaltijden. Bovendien zijn ze een goede bron van plantaardige eiwitten, waardoor ze een goede optie zijn voor vegetariërs en veganisten.
Dus als je opzoek bent naar een veelzijdige en smaakvolle groente om je gerechten te verrijken, zijn deze tuinbonen zeker een goede keuze!
Nog een leuk weetje 😉
Een bruin kokend ras (ouderwetse tuinbonensmaak en geschikt voor invriezen) met lange peulen van 30 cm lang. Ze geven een flinke opbrengst van 5-7 bonen per peul. Wit-zwart bloeiend en vrij laat rijpend. Dit is nog een van de weinige rassen met een zwarte navel, vroeger ‘boerentenen’ genoemd omdat de vorm van een teen (dat is immers wel herkenbaar bij tuinbonen) gecombineerd werd met vuile nagels van een boer (die zwarte navel van de boon).
Vergeet dit verhaal tijdens de smakelijke maaltijd maar!
Productkenmerken
Een bruin kokend ras
Geeft een flinke opbrengst van 5-7 bonen per peul
Vroeger ook wel boerentenen genoemd
Zaaimethode Tuinbonen Leidse hangers:
Zaaien: vanaf half Februari tot half Mei in de vollegrond in regels, om de 10/15 cm één boon. Vroege tuinboon (bruinkokend) met zeer lange scheden, die 5/6 bonen bevatten. Bij late zaai komt nog wel eens luisaantasting voor. Zaai dus flink wat dille tussen de regels om dit tot een minimum te beperken.
Standplaats:
Zaaien vollegrond: Ja
Standplaats licht: Zonnig
Periodes:
Zaaitijd buiten van: Februari
Zaaitijd buiten tot: Mei
Oogsttijd van: Juni
Oogsttijd tot: Augustus
Advies en tips:
Zaaiadvies: Vanaf half Januari onder glas. Of vanaf begin Maart op regels direct in de vollegrond.
Zaadkenmerken:
Zaden per gram: 1
Inhoud: Blokdoos – 100 gram
Neem ook eens een kijkje bij onze andere bonen: