Aalbes Rood – Ribes rubrum ‘Jonkheer van Tets’

Oorspronkelijke prijs was: €6,00.Huidige prijs is: €3,95.

Breng je tuin tot eten! Ribes rubrum Jonkheer Van Tets is een oud rode bessenras en behoort tot de hardlopers onder de rode bessen. Het is een snelle groeier en zelfbestuivend. Zonder snoei wordt de Aalbes al gauw ruim anderhalve meter hoog. In april begint de onopvallende bloei met groenwitte bloemen. Daaruit vormen zich na bevruchting de rode bessentrossen. De Rode bes wordt vooral in de volle zon in juni al rijp. De tuinplant kan als omheining aangeplant worden. De Aalbes is geschikt om er sap of jam van te maken, maar ook vers van de struik zijn de besjes (met of zonder suiker) lekker.

Elke humusrijke bodem is geschikt; in geval van zandgrond een bladerdek aanleggen en eens per jaar bemesten met bv. koemestkorrels. Snoei de Ribes rubrum ‘Jonkheer Van Tets’ eens in het jaar voor het behoud van de vorm en vruchtdracht. Na de winter als het niet meer vriest, knipt u vier jaar oude takken weg. De Jonkheer van Tets is zelfbestuivend.

De struiken kunt u jaarrond poten maar niet wanneer het vriest. De Jonkheer van Tets vraagt niet veel van de grond. Lichte en luchtige grond en eens per jaar wat koemest is voldoende voor deze prachtige Ribes Rubrum. Er is een klein nadeel en dat is dat de struiken wel gevoelig kunnen zijn voor beschadiging door regen.

De rode bes kan niet ontbreken in uw fruittuin. De snel groeiende bessenstruik heeft vaak een hoge opbrengst en de kleine rode, zurige bessen zijn echte vitaminebommetjes.  De struiken bloeien in april met zachtgroene trossen bloemetjes. De pluktijd, afhankelijk van het soort is rond juli. De struiken van de rode bes zijn zeer goed winterhard en vragen niet veel van de grond waarin zij staan. Door het gemakkelijke onderhoud kunt u de bessenstruiken ook met andere bessen prima in een tuinhaag planten. De rode bes houdt wel van een zonnige standplaats maar verdraagt ook half schaduw.

Wij hebben twee soorten voor u geselecteerd: Jonkheer van Tets en Rovada. Met name de eigenschappen van deze twee rassen maken dat zij goed voor een thuiskweker kunnen worden aangeplant en onderhouden.

Verzorging
Rode aalbessen groeien het best op een zonnige plaats in uw tuin. Hoewel u rode bessen uit pot, zoals wij deze aanbieden, het hele jaar door kunt planten is de beste tijd tussen oktober en Maart. In deze periode slaan de planten het makkelijkste aan en hoeft u niet (of weinig) extra water te geven na het planten. De planten zijn dan als het ware in winterrust.

De bodem is voor de rode bes, licht zuur en humusrijk. De bessenstruiken houden van voldoende water en minimaal één keer per jaar zou u ze moeten bemesten. De struiken van de rode bes moet minimaal één keer maar eigenlijk twee keer per jaar gesnoeid worden; de zomer- en wintersnoei. Het doel van de snoei is om het meest gezonde en productieve hout/twijgen over te houden. Zo gaat alle energie die de struik heeft naar de juiste twijgen, de twijgen waar leven en vrucht inzit. Aalbessen groeien aan zowel eenjarige en twee jarige twijgen. Na het tweede jaar neemt de productiviteit van een twijg af, het is daarom wijsheid takken voor het derde jaar weg te snoeien. Zo blijft er een constante verjonging in de struik en blijft de struik goede nieuwe takken produceren. Ook geeft de struik grondscheuten; dit zijn uitloper onderaan de stam, bij de grond. Deze mogen direct weggesnoeid worden. Snoei in de zomer de snelgroeiende zijscheuten. Zo gaat de energie naar de bessen in plaats van loze twijgen en blad. Daarnaast mogen dikke dode takken verwijderd worden. De zomersnoei vindt plaats rond eind mei, begin juni. Tijdens de wintersnoei (februari/maart, afhankelijk van vorstperiodes) kan de bessenstruik gevormd worden tot een mooie compacte gezonde struik. Tijdens de wintersnoei kunnen de 3 jaar oude twijgen zoals boven beschreven gesnoeid worden.

Informatie
Latijnse naam: Ribes Rubrum
Familie: Ribesfamilie (Grossulariaceae)
Type plant: Vaste plant
Winterhardheid: Goed winterhard
Standplaats: De Ribes rubrum houdt van een warme en halfzonnige plaats in de tuin. De plant verdraagt ook halfschaduw. Hoe meer zon, hoe zoeter de kruisbessen. De rode bes heeft het liefst een lichtzure grond.
Bloeitijd en oogsttijd: De Ribes Rubrum bloeit al zo vroeg als april. De eerste vruchten zijn te verwachten in juli.
Hoogte: afhankelijk van de snoei maar kan wel een hoogte van 1,5 meter bereiken. Het is, in het kader van vruchtvorming erg belangrijk om de Ribes goed te snoeien!
Bladverliezend: Ja
Inheems: Ja
Potmaat: P11

Andere suggesties…

  • Korting

    Blauwe bessen – vaccinium corymbosum ‘Duke’

    Heerlijke blauwe bessen! Deze soort is een sterk groeiende soort die goed winterhard is. De plant verliest wel de bladeren in de winter en is dus niet wintergroen. De plant bij voorkeur in de volle grond zetten en het liefst in de volle zon. De plant is zelfbestuivend en de bessen kunnen geplukt worden rond […]

    Oorspronkelijke prijs was: €6,00.Huidige prijs is: €2,95.