Blauwe bes ‘Goldtraube’

Oorspronkelijke prijs was: €6,00.Huidige prijs is: €3,95.

De vaccinium corymbosum Goldtraube is een blauwe bessen ras die al vroeg in de zomer heerlijke vruchten geeft. De eerste rijpe vruchten kunt u al in juli verwachten! De pluk kan tot zeker een maand aanhouden waardoor Goldtraube één van de meest productieve blauwe bessen rassen is die goed groeit in Nederland. De struiken van de Goldtraube kunnen wel 1,5 meter hoog worden en zal al in het derde bloeijaar vruchten geven maar komt echt op gang als de plant rond de 7 jaar oud is. De struiken zijn onderhoudsarm en zeer goed ziekteresistent. De planten zijn zelfbestuivend dus hoeft niet met meerdere planten aangeplant te worden.

De vaccinium corymbosum Goldtraube staat het liefst in een licht schaduwrijke plek en heeft behoefte aan een zure bodem. Gebruik het liefst tuinturf om de struik in te planten.  Zorg er voor dat de plant voldoende water krijgt en u heeft door zijn prachtige voorkomen en heerlijke vruchten bijna jaarrond plezier van deze struik!

Super gezond en rijk aan antioxidanten, vitamine C & K. Heerlijk in de yoghurt, smoothie, muffin of gewoon zo uit de hand: De blauwe bes. Dit heerlijke besje kent vele variëteiten. De plant houdt van vrij zure grond (pH tussen de 4 en 5). De bessen groeien in trossen. De bloemetjes van de blauwe bes zijn lichtroze tot lichtgroen. De hommels en bijen zijn er dol op. Hoewel de bessen vaak zelf bestuivend zijn zorgen deze bijen voor de kruisbestuiving waardoor er grotere bessen kunnen groeien. In de herfst kleurt het blad van de plant prachtig rood waardoor de plant naast de lekkere vruchten ook nog decoratieve waarde heeft voor uw tuin.

De plant komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. De struiken worden tot wel anderhalve meter hoog maar laat zich goed snoeien zodat de struiken ook in een kleine tuin geplant kunnen worden. De planten houden van een zonnige plaats en het liefst wat beschut. Vooral na het aanplanten, wat u het beste doet van februari tot april, heeft de plant voldoende vocht nodig om niet te verdrogen. Daarna zullen de prachtige eerste bloemetjes ontstaan en gaan de vruchten zich vormen. Afhankelijk van het soort kunt u de eerste besjes verwachten in juni of juli maar er zijn ook soorten die pas veel later rijpe bessen geven.

Wij hebben gekozen voor een tweetal blauwe bessen en een roze bosbes. We hebben deze soorten voor u geselecteerd omdat deze planten goed resistent zijn tegen ziektes, zelfbestuivend zijn, de lekkerste bessen geven en een hoge opbrengst hebben. De soorten die wij aanbieden zijn: Duke, Goldtraube en Pink Lemonade.

Verzorging
De blauwe bessenstruik houdt van zure grond met een pH waarde tussen de 4 en 5. Als de grond te alkalisch is zullen er geen vruchten aan de plant komen. De plant houdt dus erg van de veengrond en veel minder van klei grond. Omdat het lastig is om de samenstelling van de grond aan te passen, kunt u de bessenstruiken ook prima in een pot kweken. De planten houden van een zonnige plaats in de tuin maar tolereert ook halfschaduw. De planten van een blauwe bes hebben regelmatig water nodig. Vooral wanneer u de struiken op pot kweekt heeft de plant, op een warme, zonnige dag, iedere dag water nodig. De planten zijn in de volle grond goed winterhard. Op pot daarentegen zijn ze wat gevoeliger. De blauwe bessen hoeven niet persé gesnoeid te worden. Wordt de plant te groot? Snoei dan tussen november en maart als de planten in winterrust zijn.

Informatie
Latijnse naam: Vaccinium corymbosum
Familie: Heidefamilie (Ericaceae)
Type plant: Vaste plant
Winterhardheid: Goed winterhard
Standplaats: De blauwe bessenplant houdt van een warme en zonnige plaats in de tuin. De plant verdraagt ook halfschaduw. Hoe meer zon, hoe zoeter de bes.
Bloeitijd en oogsttijd: April bloeit de plant met prachtige witte tot lichtroze bloemetjes De oogst kunt u verwachten tussen juni en september.
Hoogte: 50 tot 150 cm
Bladverliezend: De bessenplant krijgt in de herfst prachtige donkerrode blaadjes waarna hij de bladeren verliest.
Inheems: Nee.
Potmaat: P11

Andere suggesties…

 • Korting

  Aalbes Rood – Ribes rubrum ‘Jonkheer van Tets’

  Breng je tuin tot eten! Ribes rubrum Jonkheer Van Tets is een oud rode bessenras en behoort tot de hardlopers onder de rode bessen. Het is een snelle groeier en zelfbestuivend. Zonder snoei wordt de Aalbes al gauw ruim anderhalve meter hoog. In april begint de onopvallende bloei met groenwitte bloemen. Daaruit vormen zich na […]

  Oorspronkelijke prijs was: €6,00.Huidige prijs is: €3,95.
 • Korting

  Roze bosbessen – ‘vaccinium pink lemonade’

  Een blauwe roze bes? Ja inderdaad. Bosbessen in een roze jasje. Een heerlijke bes die ook nog eens mooi staat in de tuin. De plant is zelfbestuivend en winterhard tot wel -20! De plant plaatsen in de zon en dan het liefst in de volle grond. Een leuke en mooie toevoeging aan de kleinfruit tuin! […]

  Oorspronkelijke prijs was: €6,00.Huidige prijs is: €3,95.
 • Korting

  Kleinfruit box (6 planten)

  Met deze kleinfruitbox heeft u 6 verschillende soorten kleinfruit voor maar €30 ! Geniet in de zomer en het najaar van eigen fruit uit de tuin. Gezond, en Lekker!

  Oorspronkelijke prijs was: €30,00.Huidige prijs is: €22,00.