Gele framboos ‘Fallgold’

Oorspronkelijke prijs was: €6,00.Huidige prijs is: €3,95.

De Rubus Idaeus Fallgold is een herfstframboos. De vruchten hebben een prachtige gele kleur. De vruchten zijn wat kleiner dan u wellicht gewend bent maar de smaak is heerlijk zoet! De Fallgold bloeit vanaf eind mei met prachtige kleine witte trossige bloemen die echt een magneet zijn voor bijen en hommels. Niet alleen lekkere vruchten voor u maar u doet gelijk iets terug voor het ecologisch evenwicht.

U kunt een Rubus Fallgold het beste net na de winter of in het vroege voorjaar in de juiste vorm snoeien. Het is voor deze fruitplant genoeg om 12 tot 14 stengels per struik te laten staan, de rest mag weggesnoeid worden. De Rubus Idaeus Fallgold houdt van een standplaats in de volle zon of halfschaduw en prefereert een zure tot neutrale, goed doorlaatbare, humusrijke grond. De plant heeft baat bij een groeihek waarlangs de takken kunnen worden geleid. De plant heeft een hekel aan natte voeten maar heeft, met name in de zomer, wel voldoende water nodig. Een goed aangeslagen plant hoeft over het algemeen niet meer bewaterd te worden. De frambozenstruik heeft wel regelmatig bemesting nodig. De vruchten groeien op tweejarig hout. Hiermee kunt u rekening houden met het snoeien. Snoei de takken die vruchten hebben gehad weg, wanneer het blad is afgestorven.  De Fallgold is zelfbestuivend maar de vruchtvorming wordt bevorderd als er sprake is van kruisbestuiving.

De framboos is een bladverliezende plant uit de Rozenfamilie. De framboos komt door heel Europa voor en is al sinds de oudheid een bron van voedsel. De Framboos is rijk aan vitamine C, B2 en B6 en heeft een hoog gehalte aan antioxidanten. Een klein bommetje superfood die frambozen!

De bloei van de framboos is van eind mei tot ongeveer eind juni. De framboos kan zich zelf bestuiven, maar insectenbestuiving, met name door bijen en hommels, die gek zijn op de bloemen van de framboos of van andere fruitbloesem, bevordert de vruchtzetting. Er zijn, afhankelijk van het ras, bij de zomerframbozen rijpe vruchten vanaf eind juni tot half augustus. Sommige rassen geven later ook nog vruchten.

Verzorging
Frambozenplanten houden van vruchtbare, humusrijke en vochtige grond.  Frambozen houden van een zonnige standplaats maar verdragen het ook om in de halfschaduw geplant te worden. De struik heeft na aanplanten veel water nodig. Tip: zet een grote PET fles ondersteboven en zonder bodem in de grond. Op die manier bereikt het water de wortels goed. U kunt de planten het beste in oktober, na de bloei, of in maart, voor de bloei aanplanten. De kans dat de plant dan het beste aanslaat is het grootst.

Frambozenstruiken hebben wel wat verzorging nodig. Met name het snoeien is must om de vruchtvorming een boost te geven. Daarnaast kunnen de takken van de framboos wat gaan hangen. In dat geval kunt u de takken opbinden. Op die manier krijgt u de mooiste en lekkerste vruchten. Wanneer je zomerframbozen hebt, zoals Malling Promise en Fupi, kun je het beste elk najaar snoeien. Snoei de takken die vruchten hebben gehad weg, wanneer het blad is afgestorven.  Zomerframbozen dragen vrucht in het midden van de zomer. Ze bloeien eind mei op scheuten die vorig jaar gegroeid zijn. Bij de herfstframbozen, zoals Heritage en Fallgold, moet je elke herfst/ winterperiode snoeien. Snoei alle scheuten terug tot aan de grond. Op die manier houdt u de plant het meest gezond en heeft u het volgende seizoen de hoogste opbrengst. Herfstframbozen dragen vrucht op scheuten van hetzelfde jaar. Ze bloeien in augustus en dragen vanaf eind augustus tot half oktober. De opbrengst van herfstframbozen is kleiner.

Informatie
Latijnse naam: Rubus Idaeus
Familie: Rozenfamilie (Rosaceae)
Type plant: Vaste plant
Winterhardheid: Goed winterhard
Standplaats: De Framboos (Rubus Idaeus) houdt van een warme en zonnige plaats in de tuin. De plant verdraagt ook halfschaduw. Hoe meer zon, hoe zoeter de framboos.
Bloeitijd en oogsttijd: Verschilt in zomer of herfstvarianten. De zomerframboos bloeit van eind mei en draagt vruchten vanaf midden van de zomer. De herfstframboos bloeit in augustus en de vruchten zijn te oogsten vanaf eind augustus tot wel oktober.
Hoogte: afhankelijk van de snoei maar kan wel een hoogte van 2,5 meter bereiken. Het is slim om de nieuwe scheuten op te binden zodra ze gaan hangen.
Bladverliezend: Ja
Inheems: Ja
Potmaat: P11

Andere suggesties…

 • Korting

  Kleinfruit box (6 planten)

  Met deze kleinfruitbox heeft u 6 verschillende soorten kleinfruit voor maar €30 ! Geniet in de zomer en het najaar van eigen fruit uit de tuin. Gezond, en Lekker!

  Oorspronkelijke prijs was: €30,00.Huidige prijs is: €22,00.
 • Korting

  Doornloze braam – Rubus Fruticosus thornfree

  Een bramenstruik zonder stekels! Dat is fijn. Ook geeft de plant nog eens heerlijke bramen. Zet de plant bij voorkeur in de volle grond en de plant staat ook graag in de zon! Kan wel 2 meter hoog worden als de plant de ruimte heeft, de plant doet het ook goed in kleinere tuinen. Geeft […]

  Oorspronkelijke prijs was: €6,00.Huidige prijs is: €3,95.