Kardoen of kardonzen ‘Blanc Amélioré’ – Cynara1 Cardunculus H. Zaden

2,00

Kardoen, een verrassend veelzijdige en smaakvolle groente die je smaakpapillen keer op keer weet te veroveren

Artikelnummer: 3215471 Categorie:

Kardoen is een groente die vaak wordt omschreven als een mix tussen artisjok en bleekselderij. Het heeft lange, dikke stelen en grote groene bladeren. Kardoen wordt voornamelijk geteeld voor zijn eetbare stelen en knoppen, die een heerlijke en unieke smaak hebben.

De smaak van kardoen is licht bitter en hartig, met een vleugje zoetheid. Het is een veelzijdige groente die op verschillende manieren kan worden bereid. Je kunt het koken, stomen, roosteren, gratineren of zelfs in soepen of stoofschotels verwerken. Kardoen wordt vaak gebruikt in de mediterrane keuken, vooral in gerechten uit de Italiaanse en Franse keuken.

Naast de heerlijke smaak heeft Kardonzen ook enkele gezondheidsvoordelen. Het is een goede bron van voedingsvezels, Vitamine C, Vitamine K en verschillende mineralen zoals kalium en magnesium. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een gezonde spijsvertering, een sterk immuunsysteem en een goede botgezondheid.

Kardoen is misschien niet de meest bekende groente, maar het is zeker de moeite waard om uit te proberen. Met zijn unieke smaak en veelzijdigheid kan het een verrassende toevoeging zijn aan maaltijden.

Productkenmerken

  De smaak lijkt op artisjok
  Binnenshuis opkweken
  Een oude meerjarige groente

 

Zaaimethode Kardoen:

Zaaien: Maart-April in potjes en half Mei buiten uitplanten. Overblijvende plant, maar moet ‘s winters worden afgedekt. Vanaf eind Augustus de stengels bij elkaar binden en met zwarte folie bedekken. 3-4 weken later kan er worden geoogst.

 

Periodes:

Zaaitijd binnen van: Maart

Zaaitijd binnen tot: April

Zaaitijd buiten van: Mei

Oogsttijd van: September

Oogsttijd tot: Ooktober

 

Advies en tips:

Zaaiadvies: Opkweken in potten

Oogstadvies: Bind vanaf eind Augustus de stengels bij elkaar en bedek ze met zwarte folie. 3-4 weken later kan worden geoogst.

Winterklaar advies: Moet in de winter afgedekt worden

Zaadkenmerken:

Zaden per gram: 25