Zaaien in December

Ontdek welke gewassen je kunt zaaien in December en geef je moestuin een vliegende start in het nieuwe jaar.

Ontdek welke gewassen je kunt zaaien in December en geef je moestuin een vliegende start in het nieuwe jaar.

Zaaien in December

Zaaien in december: Kiemgroente

December is een gezellige maand met feestelijke maaltijden: een uitgelezen periode om kiemgroenten te kweken. Heerlijk op broodjes, door salades of als garnering. Kiemgroenten zijn eigenlijk gewoon plantjes, maar dan in heel jong stadium. Deze plantjes worden binnen een paar dagen uit zaad gekweekt.

Onze kiemgroenten bevatten talloze vitamines en mineralen. En het beste nieuws? Er is maar weinig nodig om deze kiemgroenten zelf te kweken! De meeste soorten hebben namelijk niet eens grond nodig, maar alleen water. Bekijk ons assortiment, waarin je bijvoorbeeld mosterdkers, alfalfa en tuinkers vindt. Kies je favorieten uit ons assortiment kiemgroenten en zaai deze met tussenpozen, zodat je ook in de winter lekker kunt blijven oogsten. De vensterbank is een prima plek voor een kiemschaaltje. Zo kom jij de winter goed door!

Kiemgroente die je kunt zaaien in december:

Deze kiemgroente kun je lekker binnen zaaien:

Buiten zaaien in December:

Heeft u een kas? Dan kunt u bijvoorbeeld knolvenkel al gaan zaaien in december.

Andere groente en kruiden die je buiten of in een kas kunt zaaien in December (Afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waar je in zaait):

In December kun je verschillende gewassen zaaien om je moestuin het hele jaar door productief te houden. Hoewel het misschien koud is buiten, zijn er nog steeds enkele opties die goed gedijen in deze tijd van het jaar. Hier zijn een paar gewassen die je kunt zaaien in December:

  1. Winterharde bladgroente: Spinaziesnijbiet en winterpostelein zijn uitstekende keuzes om te zaaien in December. Deze bladgroente kunnen goed tegen koude temperaturen en groeien langzaam in de wintermaanden, waardoor je verse groente kunt oogsten.
  2. Wortelgroente: Wortelen en Radijsjes kunnen ook in December worden gezaaid. Deze gewassen hebben de neiging om goed te groeien in koudere omstandigheden. Zorg ervoor dat je de grond goed voorbereidt en losmaakt voordat je ze zaait.
  3. Kruiden: Sommige kruiden, zoals PeterselieKoriander en Bieslook, kunnen ook in December worden gezaaid. Ze kunnen binnen worden gekweekt of in beschermde kweekbakken buiten.
  4. Uien en sjalotten: Als je van plan bent om uien en sjalotten te kweken, is December een goed moment om ze te zaaien. Deze gewassen hebben een lange groeicyclus en kunnen goed overwinteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat de groei van deze gewassen trager kan zijn dan in andere seizoenen. Daarom is het belangrijk om geduldig te zijn en de juiste zorg te bieden, zoals regelmatig water geven en bescherming bieden tegen vorst. Met de juiste zorg en aandacht kun je echter nog steeds genieten van verse groenten en kruiden uit je tuin, zelfs in de wintermaanden.

*Let op. Wij kunnen geen garantie geven dat het zaaien van deze groenten ook 100% gaat lukken. Maar het is het proberen zeker waard. En hopen dat het weer een beetje meezit.

U kunt er ook voor kiezen om uw moestuin in de winter rust te geven, omdat dit helpt om te voorkomen dat de grond uitgeput raakt.

Tips en informatie over het zaaien van gewassen in December:

  1. Bescherming tegen vorst: Aangezien December vaak koude temperaturen met zich meebrengt, is het belangrijk om je gewassen te beschermen tegen vorst. Je kunt dit doen door gebruik te maken van kweekbakken, koudekaders of vliesdoeken om je gewassen warm te houden. Zorg ervoor dat je de bescherming verwijdert als de temperaturen stijgen, zodat de planten voldoende licht krijgen.
  2. Zaaidiepte en afstand: Houd bij het zaaien rekening met de aanbevolen zaaidiepte en afstand tussen de zaden. Dit varieert per gewas, dus lees de instructies op de zaadverpakking zorgvuldig door. Het juist zaaien van de zaden zorgt voor een goede kieming en een gezonde plantengroei.
  3. Bodemvoorbereiding: Zorg ervoor dat de bodem goed los en vruchtbaar is voordat je gaat zaaien. Verwijder eventuele onkruiden en voeg compost of organische meststoffen toe om de bodemkwaliteit te verbeteren. Dit helpt de zaden om goed te ontkiemen en gezonde wortels te ontwikkelen.
  4. Water geven: Blijf je gewassen regelmatig water geven, zelfs in de wintermaanden. Hoewel de groei langzamer gaat, hebben ze nog steeds vocht nodig om te overleven en te groeien. Zorg ervoor dat je de grond niet te veel laat uitdrogen maar vermijd ook overmatig water geven om wortelrot te voorkomen.
  5. Oogsten: Afhankelijk van het gewas, zul je mogelijk niet direct resultaat zien na het zaaien in December. Sommige gewassen hebben een langere groeicyclus en kunnen pas in het voorjaar worden geoogst. Geduld is hierbij belangrijk. Lees de instructies op de zaadverpakking om een idee te krijgen van de verwachte oogstdatum.

Kiemgroente en kruiden die u binnen zaait moet geen problemen opleveren!

Ik hoop dat deze tips je helpen bij het zaaien van gewassen in December. Veel succes met de moestuin en kijk voor meer tips op zorgkwekerij smaak. en onze blog

Zaaien in December

©Annemarie