Kruiden in huis zaaien en kweken

Kruiden in huis zaaien en kweken. Breng de smaak van verse kruiden naar binnen en geniet het hele jaar door van heerlijke gerechten met je eigen indoor kruidentuin.

kruiden in huis zaaien en kweken (binnen)

Hoe je kruiden kunt zaaien en kweken in huis:

Introductie: kruiden in huis zaaien en kweken is een geweldige manier om het hele jaar door verse kruiden bij de hand te hebben. Of je nu in een appartement woont zonder tuin, of gewoon wilt genieten van de voordelen van verse kruiden in je keuken, het binnen kweken van kruiden in keuken is een eenvoudige en lonende activiteit. In deze blog zullen we je leren hoe je binnen kruiden kunt zaaien en kweken, welke kruiden geschikt zijn en wanneer je het beste kunt beginnen

Kruiden in huis zaaien en kweken, hoe begin je?

kruiden in huis zaaien en kweken:

 1. De juiste locatie: Om succesvol kruiden binnenshuis te kweken, is het belangrijk om de juiste locatie te kiezen. Zoek een plek in huis waar de kruiden voldoende zonlicht kunnen krijgen, bij voorkeur minimaal 6 uur per dag. Een vensterbank op het zuiden is ideaal, maar als dat niet mogelijk is, kun je ook gebruik maken van kunstmatige verlichting, zoals groeilampen.
 2. Kies de juiste potten: Kies voor elk kruidensoort aparte potten of containers die voldoende drainage hebben. Kruiden houden niet van te veel vocht, dus zorg ervoor dat de potten drainage gaten hebben en gebruik goed doorlatende potgrond.
 3. Zaaien van de kruiden: Zaai de kruidenzaden volgens de instructies op de verpakking. Over het algemeen kun je de zaden ongeveer twee keer zo diep zaaien als de grootte van het zaad zelf. Zorg ervoor dat je de zaden gelijkmatig verdeelt en niet te dicht op elkaar zaait. Bedek de zaden met een dun laagje potgrond en geef ze voorzichtig water.
 4. Onderhoud en verzorging: Zorg ervoor dat de kruiden voldoende water krijgen, maar vermijd overtollig water geven in verband met wortelrot dat dan eventueel kan optreden.

Kruiden in huis zaaien en kweken, wanneer kun je dat doen?

Je kunt binnen kruiden zaaien en kweken gedurende het hele jaar, omdat je binnenshuis de omgevingscondities kunt controleren. De meeste kruiden gedijen goed bij temperaturen tussen de 15 en 25℃. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de groei- en rustperiodes van verschillende kruiden. Sommige kruiden kunnen beter in bepaalde seizoenen, terwijl andere het hele jaar door kunnen groeien.

Welke kruiden kun je allemaal binnen kweken

Over het algemeen kun je deze kruiden allemaal gemakkelijk binnen zaaien en kweken:

Jaarrond kun je deze kruiden kruiden in huis zaaien en kweken:

 • Basilicum: Het hele jaar door, met een voorkeur voor warmere temperaturen. Basilicum kan goed gedijen binnenshuis, vooral de variëteiten zoals Genovese basilicum en Thaise Basilicum. Van Basilicum zaden hebben wij verschillende soorten. En als kruidenplanten verkopen wij Basilicum dark opal, Basilicum Siam Queen, Griekse basilicum minette en Basilicum genovese
 • Koriander: Het hele jaar door, maar vermijd te warme temperaturen. Koriander is een kruid dat goed groeit binnenshuis. Het kan echter snel zaad zetten, dus regelmatig oogsten in belangrijk.
 • Peterselie: Het hele jaar door, maar het groeit langzamer bij koudere temperaturen. Peterselie is een kruid dat zowel in de vollegrond als in potten binnenshuis kan worden gekweekt. Het heeft een constante vochtigheid nodig om goed te kunnen groeien. Peterselie verkopen wij als plant en ze staan ook tussen onze kruiden en bio kruiden zaden.
 • Tijm: Het hele jaar door, met een voorkeur voor warmere temperaturen. Tijm is een kruid dat goed kan worden gekweekt in potten binnenshuis. Het heeft een zonnige plek en goed doorlatende grond nodig. In ons zaden assortiment zitten verschillende soorten tijm (neem een kijkje in het zaden assortiment) en ook in ons planten assortiment staan verschillende soorten tijm te koop waaronder sinaasappeltijm, tijm, zilvertijm en citroentijm.
 • Rozemarijn: Het hele jaar door, met een voorkeur voor warmere temperaturen. Rozemarijn kan goed groeien binnenshuis, maar het heeft veel zonlicht nodig. Zorg ervoor dat de grond goed droogt tussen de gietbeurten. Bij ons kunt u Rozemarijn zaden en planten kopen.
 • Oregano: Het hele jaar door, met een voorkeur voor warmere temperaturen. Oregano kan goed worden gekweekt in potten binnenshuis. Het gedijt goed in warme omstandigheden en heeft veel zonlicht nodig. Wij verkopen Oregano als zaad en als plant.
 • Munt: Het hele jaar door, het groeit snel en kan agressief worden (woekeren), dus houd het in toom. Munt is een kruid dat binnenshuis kan worden gekweekt, maar munt moet je absoluut in een aparte pot houden om te voorkomen dat het andere planten overwoekert. Je kunt allerlei soorten munt gebruiken om binnen in huis te kweken, bij ons kunt u Marokkaanse munt, appelmunt, chocolademunt, bananenmunt, grapefruitmunt, Koreaanse munt, aardbeimunt, sinaasappelmunt, ananasmunt, pepermunt en bonte appelmunt kopen als plant en wij hebben natuurlijk ook nog munt soorten in ons zaden assortiment.

Neem rustig een kijkje op de site van zorgkwekerij smaak om te kijken naar de verschillende planten en zaden die hier genoemd worden. De meeste van deze planten worden als seizoenskruiden verkocht omdat wij ecologisch met de natuur mee kweken en geen gif spuiten of gebruik maken van verwarmde kassen of koelcellen groeien onze kruiden zoals in de natuur.

De zaden zijn jaarrond te koop, en deze zaden kunt u ook jaarrond dus binnenshuis kweken. Ideaal als u het hele jaar gebruik wil maken van verse kruiden.

Het is altijd een goed idee om de specifieke vereisten van elke kruidensoort te raadplegen, omdat sommige mogelijk specifieke omstandigheden nodig hebben om goed te groeien.

Dit is slechts een kleine selectie van kruiden die binnen kunnen worden gekweekt. Er zijn nog veel meer opties, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de beschikbare ruimte.

Wat er wel natuurlijk altijd binnen gekweekt kan worden zijn kiemgroente. Kiemgroente zijn de kleine krachtpatsers boordevol voedingsstoffen die sprankelen va vitaliteit en een explosie van smaak toevoegen aan je gerechten.

De kiemgroente die wij verkopen zijn:

Tuinkers

Mosterdkers

Alfalfa

Het kweken van kiemgroente is erg eenvoudig en kan zelfs binnen enkele dagen resultaat opleveren. Het vereist minimale ruimte en inspanning, en kan zowel binnen als buiten worden gedaan (hoewel de meeste mensen ervoor kiezen om kiemgroente binnen te kweken) Met de juiste zaden, water en een beetje aandacht kun je al snel genieten van verse en gezonde kiemgroente.

kruiden in huis